2010 Ballonvaart

 

Omdat Fons in juli 65 was geworden kreeg hij van de familie een ballonvaart cadeau.

Uiteraard mocht hij niet alleen naar boven, dus werd hij begeleid door beste vriend Niek, zwagers Toon en Frans, schoonzus Lucia en Gemma’s echtgenoot Sander. Toon had in het oosten van het land geïnformeerd en had in Haaksbergen, vlakbij de camping waar hij een stacaravan heeft, een ballonvaart geregeld. Als datum werd 11 september uitgekozen, een dag dat het eigenlijk nog behoorlijk waaide aan de kust. Maar we togen al vroeg naar de camping in Boekelo, waar het een stuk minder hard waaide.

Om een uur of vier werd het sein gegeven dat we rond zes uur in Haaksbergen dienden te zijn, op een grasveld midden in het dorp. Dus maakten we ons gereed om met velen die kant op te rijden. We waren ruimschoots op tijd op de plaats van vertrek en konden zo alle voorbereidingen meemaken. Het heeft wel wat voeten in de aarde om zo’n ballon met warme lucht te vullen, zonder dat de ballon er vandoor gaat. De mand met plek voor zes personen en een piloot (met naast hem extra gasflessen) werd aangehaakt, we mochten erin klauteren en het geheel kwam rechtop te staan. Daarna werd het touw losgemaakt en opeens zweefden we omhoog en richting noordoosten.

Het was een belevenis, niet zozeer omdat het spannend was, dat helemaal niet, maar meer omdat je helemaal niets hoorden, het was windstil. Logisch, want we gingen net zo snel als de wind… De piloot kan dus ook niet sturen, we gaan volledig voor de wind. Wat wel leuk was dat je beneden je alles kon verstaan wat mensen zeiden, ook op 50 meter hoogte.

De piloot haalde nog wat trucjes uit, zoals door de toppen van de bomen scheren, konden we dennenappels plukken, en net over de aren in een korenveld. We voeren langs de Grolsch Veste, het Fanny Blankers Koen stadion, vliegveld Twente en ook over de camping. Ruim drie kwartier later landden we op een grasveld, ongeveer 70 kilometer met de auto vanwaar we waren opgestegen. de auto was ons gevolgd en moest hard rijden om ons bij te houden.

Nadat de ballon weer in de auto was ingepakt kregen we nog een champagnedoop, een goed gebruik onder ballonvaarders, een behouden vaart wordt gevierd. Daarna ruim een uur terugrijden naar Haaksbergen en we konden op de camping de belevenissen aan de thuisblijvers melden.

Een heerlijke middag en een prachtige belevenis…..