De naam Snaar

DE FAMILIE STAMBOOM

Het is een aardig klusje om de familiestamboom in elkaar te zetten. Deskundigen raden dan ook aan om te starten met de nog levende generaties en van daaruit terug te werken naar het verleden. Dat is ook de werkwijze die ik heb gevolgd bij de totstandkoming van de stamboom van onze familie.

DE HUIDIGE GENERATIE

Wanneer we het hebben over de huidige generaties, dan zijn het er doorgaans drie tot vier. Een deel van mijn ooms en tantes is nog in leven, de meeste broers en zussen, neven en nichten eveneens, hun kinderen en zelfs al kleinkinderen. Het is een bonte verzameling bij elkaar.

Hoewel ik de stamboom van de familie Snaar aan het uitwerken ben, vind je ook van de jongste kinderen de personen die de naam Snaar niet dragen. Formeel is dit niet juist, maar voor de volledigheid van de huidige familie is alles opgenomen.

DE VROEGERE FAMILIE

De oudste “Snaar” die ik ben tegen gekomen is Jan Matthijs Snaar, in 1696 geboren in Rinteln (Hessen) in Duitsland en naar Nederland gekomen om met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) te gaan varen. Kennelijk is hij bij thuiskomst blijven plakken en heeft een gezin gesticht….

DE NAAM

Op de website van Wikipedia zijn 4 betekenissen te vinden aan het woord SNAAR:

  • snaar (muziek): een gespannen draad op of in een muziekinstrument die bij aanraking een klank opwekt.
  • snaartheorie: hypothese die probeert de 4 fundamentele natuurkrachten met één universele basistheorie te verklaren
  • snaar (aandrijving): aandrijfriem
  • racket: waarvan het de bespanning is

En in het oud-Nederlands betekent Snaar zelfs: tante of schoonzuster……..

 

Startknop-groen[1]

Terug naar Stamboom