1989 Nederland: Fietsen

 

De plannen

1989 06-01

Het is november 1988. De lucht is kraakhelder. De wind loeit tussen de huizen en het is koud. Weinigen wagen zich op straat, de vogels zijn al aan de grote trek begonnen. De bomen en planten zijn hun bladeren al even kwijt, de dieren hebben hun wintervachten al te voorschijn getoverd.
Binnen is het behaaglijk warm. De koffie wordt dampend in de mokken gegoten, de janhagel uit de koektrommel gehaald. De eetkamertafel ligt bezaait met provinciekaarten en de ANWB catalogus, waarin alle campings met trekkershutten zijn vermeld, wordt gehanteerd als gids bij het samenstellen van een route. Want, voor de vierde maal gaan we met fietsvakantie. Een trektocht door het Nederlandse land. Frans puzzelt vanavond een viertal routes in elkaar. De gemiddelde lengte moet zo ongeveer op een veertig tot vijfenveertig kilometer komen te liggen. En dat is niet zo moeilijk uit te stippelen op de kaart, zo lijkt het.

Dag DatumVanNaar
Maandagjuli 31LisseLoenen a/d Vecht
Dinsdagaugustus 01 – 02Loenen a/d VechtOverberg
Donderdagaugustus 03 – 04OverbergArnhem
Zaterdagaugustus 05 – 06ArnhemEmst
Maandagaugustus 07 – 08EmstMarkelo
Woensdagaugustus 09 – 10MarkeloWeerselo
Vrijdagaugustus 11 – 12WeerseloHardenberg
Zondagaugustus 13 – 14HardenbergBorger
Dinsdagaugustus 15BorgerOldemarkt
Woensdagaugustus 16 – 17OldemarktBovenkarspel
Vrijdagaugustus 18BovenkarspelAmsterdam
Zaterdagaugustus 19AmsterdamLisse

Een aantal weken tevoren hebben Lia en Loek Randsdorp ons gemeld ook wel te voelen voor een trekvakantie op de fiets. Zoon Paul is immers ook al negen, die moet dus wel een tochtje aankunnen. Tja, en dan kom je al gauw tot het besluit om met onze twee gezinnen op stap te gaan. Dat is voor de groten en voor de kinderen natuurlijk best wel gezellig.
Op deze avond in november kiezen we dus uit de vier door Frans bedachte routes. Uiteindelijk kiezen we voor een tocht die ons door zeven provincies voert: Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland.
Als pleisterplaatsen dienen achtereenvolgens: Loenen aan de Vecht, Overberg, Arnhem, Ernst, Markelo, Weerselo, Hardenberg, Borger, Oldemarkt/Paaslo, Bovenkarspel en Amsterdam.
En dat alles in negentien dagen tijd !!!!!!!
De schoolvakanties van de kinderen lopen niet parallel; Paul heeft twee weken eerder vakantie. Bovendien gaan Paul, Lia en Bas nog met FC Lisse op voetbalkamp, de eerste week van Bas’ vakantie. In dezelfde week gaat Gemma met de Kabouters eveneens een weekje op kamp. Zodoende kunnen we pas de maandag na deze kampen vertrekken.
De route en data staan vast en de door ons geselecteerde campings worden door bemiddeling van het Nationaal Reservering Centrum (NRC) in Leidschendam op de hoogte gesteld van onze plannen. Een drietal weken later volgt een bevestiging van het NRC. Voordat 1988 ten einde loopt is onze vakantie uitgestippeld en vastgelegd.

De voorbereidingen

In de enkele maanden die dan volgen word je zo af en toe aan de vakantiereis herinnerd, wanneer de mensen je soms eens vragen naar je plannen. Maar zo tegen mei, juni beginnen de voorbereidingen toch serieuzer te worden. Fietstassen worden nagekeken of aangeschaft, de campingspullen opgezocht, de slaapzakken geïnspecteerd. Van lief en lee worden kleine zaken gekocht en grotere besteld.
Lucia heeft eigenlijk een andere fiets nodig, dus Cor Oppelaar is er weer een kwijt. Ook Lia moet een nieuwe. Dat is dan twee Cor!!! De overige fietsen krijgen een servicebeurt. Het zonnetje schijnt al weken brutaal op de Hollandse bodem. Het verdringt de regen en vochtige perioden. Temperaturen van twintig tot dertig graden zijn aan de orde van de dag. De weerman blijft maar goede vooruitzichten bieden. Dat belooft wat.
Tweeëntwintig juli, op oma’s verjaardag, vertrekken de kampgangers voor een weekje in- en ontspanning. Ook deze week is het heet en droog, maar aan het einde stokt de stem van de nieuwslezer even. Het ziet er naar uit dat het mooie weer een kleine deuk gaat oplopen. Ons optimisme kent echter geen grenzen, ze hebben het zo vaak mis bij het KNMI. Onderwijl de vier op kamp zijn, zoeken de achterblijvers de spullen vast bij elkaar, op de kleding na. Het zal op zaterdag nog wel even wassen worden. Nog steeds met mooi weer komen Bas, Gemma, Lia en Paul de negenentwintigste weer terug in het Lissese. Ze zien er moe uit. Nog twee dagen om bij te komen…………