2008 Duitsland: Saarland

 

Dit jaar gaan we met de motor naar een heel ander stukje Duitsland, het Saarland. Helemaal aan het randje van Duitsland, tussen schitterende gebieden om te motorrijden, ligt het gezellige en motorvriendelijke Hotel Bliesbrück. Heenreis door de Eifel, een dagje in de Vogezen, een dagje in het Pfalzerwald en de terugreis door Luxemburg, staan garant voor vier dagen spelen met de motorfiets. Echt genieten in optima forma.

We gaan met z’n zevenen op vijf “brommers”. Eerst rijden we naar Vianen, waar we hebben afgesproken met Jan en Paul uit Weesp, waarna we binnendoor via een door Frans vooraf uitgezette route naar het hotel in Slenaken. Hier vandaan gaat de andere dag de route beginnen.

In Bliesbrück logeren we in een gezellig hotel met een goede keuken, lekker bier en een eigenaar die z’n gasten wel weet te vermaken. Zo zijn we op een avond naar een optreden van Elvis Presley (fake uiteraard) geweest, Het feest speelde zich af op een landje vlak naast het hotel, waar een grote tent was opgezet.

Bij de groepsfoto vond Frans aan de voordeur een heel oude fiets, hij klom erop, waarna de foto kon worden gemaakt. De fotosessie voorbij trapte Frans de fiets de weg op, dat ging best, totdat hij naar omlaag ging, geen rem en dus eraf springen, dat ging gelukkig goed…..

Dag 1: Slenaken–Herbitzheim   ca. 330 km

Vanaf de grens duikt u meteen de Voerstreek in. Een inmiddels bekend gebied, maar altijd weer leuk om te rijden. Bij St.Vith kruisen we de snelweg, zodat degene die van ver komt het eerste stukje kan afsnijden. Door de Eifel, en via de mooie afdaling bij Piesport komt u bij de Moezel. Na de Hunsrück loopt de route met grote bogen om het drukke Saarbrücken heen naar het hotel in Herbitzheim.

Dag 2: Rondrit Pfalzerwald   ca. 275 km

Langs Blieskastel naar het noordoosten om de Schickinger Höhe over te steken. Zo komt u in het Pfalzerwald en kunt u de hoogste berg, de Kalmit, beklimmen. Wijnbergen en schilderachtige vakwerkdorpjes vormen het decor voor de middelste etappe. Dan weer de bergen in en net langs de Franse grens weer terug naar het hotel.

Dag 3: Rondrit Vogezen   ca. 310 km

Een bijzonder dagje Frankrijk, want ze verstaan hier ook Duits. Prachtig sturen vandaag in de Noord-Vogezen. In het centrum van Saverne komt u langs een oud sluizencomplex van het Marne-Rhin kanaal. Het klooster van Mont St. Odile is misschien al bekend, maar de weg erheen is nog altijd om van te smullen. Over La Petite Pierre terug naar Duitsland om op het terras van het hotel bij te komen.

Dag 4: Herbitzheim–Withuis (aan de grens)    ca. 325 km

Om de drukte te ontwijken gaan we met een boog aan de zuidkant om Saarbrücken heen. Met een stukje Frankrijk, Luxemburg en België wordt het een echte internationale dag. Helaas het einde van de tour, maar nog wel een dag vol van motorgenot. De route eindigt bij Restaurant ’t Withoes aan de Belgisch-Nederlandse grens, waarna u op eigen gelegenheid naar huis kunt rijden. Ook kunt u op het laatst nog kiezen voor een overnachting in Slenaken.