2002 Nederland: Fietsen

 

00rondje

Het door ons gefietste rondje (zo ongeveer)

De donkere wolken trekken langzaam weg, als een verre schim komt een waterig zonnetje te voorschijn achter de nevel die als gevolg van de regenbuien is blijven hangen. Op de televisie kondigt Piet Paulusma aan dat het langzaam de goede kant op gaat met de verwachtingen.

De IJsheiligen zijn voorbij, tijd dus voor warmere temperaturen. Langzaam komen de vakantiekriebels boven. We zijn laat dit jaar met het samenstellen van een vakantieplan. Het mag weer low-budget, gezien de uitgaven van de nieuwe motor vorig jaar en de bijna nieuwe auto in het voorjaar. We hebben ook wel trek in een nieuwe fietstocht door ons eigen schone land, waar we nauwelijks op uitgekeken raken. Aan de andere kant vind ik het wel heel lekker om er met de motor op uit te trekken. Dus besluiten we om beide te doen, twee weken op de fiets in Nederland en aansluitend een week met de motor in Duitsland.

DagDatumVanNaar
maandagjuni 17LisseSchoorl
dinsdagjuni 18SchoorlDe Koog
woensdagjuni 19De KoogWorkum
donderdagjuni 20WorkumOssenzijl
vrijdagjuni 21OssenzijlOmmen
zaterdagjuni 22OmmenTubbergen
zondagjuni 23TubbergenHaaksbergen
maandagjuni 24HaaksbergenVorden
dinsdagjuni 25VordenBabberich
woensdagjuni 26BabberichKesteren
donderdagjuni 27KesterenLexmond
vrijdagjuni 28LexmondWoerden
zaterdagjuni 29WoerdenLisse

Nickie, onze labrador retriever, heeft al snel een vakantie elders gevonden. Marjo en Joop vormen voor drie weken haar gastouders, het zal haar aan niets ontbreken denk ik zo. Daarover hebben we in elk geval geen zorgen!
Tja, en dan moet de fietstocht worden vastgesteld. Nadat ik enkele pogingen heb ondernomen door verschillende routes door het land samen te stellen worden we het eens over de vierde route, die ons zo’n 775 kilometer laat afleggen. De route voert ons van Haarlem via Alkmaar naar Schoorl, vandaar naar Texel en met de boot naar Vlieland, met de boot verder naar Harlingen. De Friese kust langs richting Stavoren en Lemmer, door de Weerribben bij Ossenzijl en Giethoorn naar Meppel, verder naar het oosten richting Echten, zuidwaarts naar Ommen en vandaar naar Ootmarsum. Via Enschede en Haaksbergen naar Vorden en Bronkhorst, zuidwaarts in de richting van Babberich en Tolkamer en dan naar Millingen en Nijmegen. Tenslotte rijden we westwaarts via de Betuwe naar Lexmond en Nieuwpoort, vandaar naar Gouda en Woerden, de laatste dag een kleine omweg huiswaarts.
En dat in dertien dagen, maandag de 17e juni op weg, zaterdag de 29e juni terug op honk.
Het is eind april wanneer we eruit zijn hoe we de overnachtingen zullen maken, we hebben keuze uit verschillende varianten. Eerst denken we aan de tent, eventueel gecombineerd met zo af en toe een hotel, dan komt de familie te hulp. Toon en Ria hebben vorig jaar gefietst en overnacht bij particulieren thuis. Ook een optie. Maar uiteindelijk kiezen we voor de ons zo vertrouwde trekkershutten.
Op 29 april worden ze geboekt, telefonisch, want via internet blijkt dat nauwelijks tot niet te kunnen. Gelukkig zijn alle gewenste data en campings vrij, dus is in een klein uur bekend waar we zullen overnachten. Daarna is het een koud kunstje om de route enigszins aan te passen aan de logeeradressen. Op 29 april weten we dus echt dat we op de fiets weg kunnen, alles is gepland, gereserveerd en de route is uitgeprint op dagetappe. De bevestigingen van de campings lopen al snel binnen en aan het einde van de week kunnen we echt zeggen dat alles er klaar voor is. Laat het maar gauw 17 juni worden!
De week voor de 17e moeten uiteraard de nodige voorbereidingen worden getroffen om de bagage samen te stellen en zodanig in te pakken dat het gemakkelijk mee kan op de fietsen. Bij Lucia betekent het een fietstas achterop en een sporttas erop, bij mij twee tassen voorop met daarbij de slaapzakken, een fietstas achterop en een sporttas er bovenop. Doordat we de tent en het zware luchtbed niet behoeven mee te nemen scheelt het in elk geval een aanhanger achter mijn fiets. We zijn er klaar voor, hoe zal het weer zich de komende weken houden?