1999 Nederland: Fietsen

 

We zijn dit jaar met de fiets door het Nederlandse land gereden, tentje mee en de meeste bagage in een fietskarretje.

Het verhaal is niet meer heel duidelijk, zo zijn ook de campings en de route niet helemaal meer traceerbaar. Wel zijn we over de Zuid Hollandse eilanden en de Philipsdam gereden, met heel heet weer. Daarna het westen van Brabant, en dan wordt het schimmiger.

Eén anekdote is ons bij gebleven:

We reden in de buurt van Heerenveen en we wilden bij het hotel langs de A6 gaan lunchen. Vlak voordat we het hotel bereikten opeens een gekraak en gesleep, de aanhanger sleepte achterover hangend over de grond. Bleek dat de stang tussen het karretje en de fiets was gebroken. Goede raad was duur. Lucia stelde voor eerst maar te gaan lunchen. Tijdens het eten vroeg ze mij om de ANWB te bellen, tenslotte zijn we lid. Dus de mobiel gepakt en gebeld. Een aardige dam nam de telefoon op.

Ik vertelde het verhaal, waarop ze mij vroeg waarom ik de ANWB belde. Wel, omdat ik lid ben en omdat de W in ANWB staat voor Wielrijders. Kennelijk was ze ook blond, want ze vroeg om het kenteken van de aanhanger (???). Ze moest nog even nadenken en na enig aandringen mijnerzijds vertelde ze dat er een ANWB-er onderweg was. Die arriveerde vlak voor z’n collega zo’n 10 minuten na onze oproep. Ze wilden wel eens weten wat er aan de hand was. Eén van hen meldde dat hij wellicht wat zou kunnen doen en nam het karretje mee. Een half uurtje later kwam hij terug en liet trots de oplossing zien, de aluminium stang bleek te zijn verzwaard met een stuk ijzer, dat met bouten aan twee kanten van de breuk was vastgezet. Een tientje voor de moeite en we konden weer door. Na de lunch hadden we eigenlijk niet zoveel trek meer om de reis af te ronden…….

Uiteindelijk zijn we dus in Heerenveen beland, waar we zwager Toon hebben gebeld om ons op te komen halen. We hadden geen zin meer om verder te gaan, teveel tegenslagen hadden ons moraal danig doen zakken.