1998 Hongarije

1998 hongarije 75Begin van het jaar worden traditioneel de vakantieplannen gesmeed. Wanneer de avonden lang en koud zijn en de rode wijn de glazen telkenmale vult, komen de vakantiefolders van de verschillende touroperators op tafel. Meestal zijn dat in ons geval de gidsen van Vrij Uit en De Jong Intratours. De eerste actie bestaat het uit elimineren van die landen waar we vrijwel per definitie geen trek in hebben, zoals Spanje, Italië en Frankrijk.

Al langere tijd heb ik in m’n hoofd om met de auto een rondreis door Scandinavië met als bestemming de Noordkaap in Noorwegen, maar steeds blijkt het een vrij dure onderneming te zijn, evenals het toch ook wel een stevig stukje rijden is met de auto. Desalniettemin wijs ik Lucia op de mogelijkheid om via Vrij Uit zo’n rondreis te maken, drie weken uit en thuis. Maar Lucia is niet te vermurwen, we hebben er dit jaar het geld nog niet voor en met alle wensen die we hebben moeten we nu eenmaal keuzen maken.

We bladeren traditiegetrouw door de Balkan pagina’s, de vakanties in het vroegere Joegoslavië liggen ons na aan het hart en we willen dolgraag voor een volgende vakantie daar naar toe. Edoch, buiten de bekende badplaatsen in Istrië valt er in die contreien niets te boeken. Min of meer toevallig slaan we de pagina’s van Hongarije open en valt ons oog op een rondreis van negen of elf dagen. We lezen de inhoud aandachtig door en vouwen een ezelsoor aan de bladzijde met de informatie.
We bladeren de gids verder door, Griekenland, Portugal, tja, wel leuk, maar toch niet dat wat wij zoeken; we zijn namelijk niet van die zonaanbidders, die drie weken lang aan het strand kunnen liggen en bruingebrand terug komen en aldus kunnen laten zien dat de vakantie prima was, kijk maar naar de bruine kleur!!! Nee, wij zijn meer de types die graag rondtrekken en een en ander van de cultuur wensen te snuiven, bezienswaardigheden bekijken en natuurlijk ook op een terrasje een pilsje pakken.

Na wat wikken en wegen komen we uiteindelijk terug op de pagina met het ezelsoor. We lezen het geheel nogmaals door en hakken de knoop door: we gaan naar Hongarije.

 Datum  Plaats
 19 juli  Passau
 20 juli  Sopron
 21 juli  Sopron
 22 juli  Balatonfenyves
 23 juli  Balatonfenyves
 24 juli  Balatonfenyves
 25 juli  Pécs
 26 juli  Pécs
 27 juli  Eger
 28 juli  Eger
 29 juli  Boedapest
 30 juli  Boedapest
 31 juli  Boedapest
 1 aug  Bogen
 2 aug  Thuisreis

’s Maandags na het boeken belt de baliemedewerkster van het reisbureau op dat alle boekingen zijn geaccordeerd en dus staat alles vast. De aanbetalingen zijn reeds gedaan en het wachten is nu op de verdere gegevens, ten teken dat de data om weg te gaan naderen.

Hongarije, in eerste instantie een land waar je nauwelijks aan denkt, nu we er zijn geweest denken we daar geheel anders over. Maar daarover lees en zie je op de navolgende pagina’s meer.