1997 Nederland: Fietsen

 
0rondje

In tegenstelling tot andere jaren, waar we al in januari de vakantie hebben uitgestippeld, blijkt het dit jaar toch wat meer tijd in beslag te nemen. Opnieuw een fietstocht gaan maken? En zo ja, waar? Of toch met de auto erop uit getrokken? Met z’n vieren of met z’n tweeën?

Dit laatste is vrij snel beslist, de kinderen hebben geen trek meer om met ons mee te gaan, wellicht nog tenzij we het vliegtuig als transportmiddel zouden hebben gekozen. Edoch, het transport staat ook redelijk snel vast, ofwel de fiets ofwel de auto. Met z’n vieren het vliegtuig pakken in de drukke en prijzige zomermaanden zou een vrij kostbare geschiedenis worden. Naast al deze keuzen komt er nog bij dat het bedrijf waar Lucia werkt tijdens de bouwvakvakantie voor de bouwmaterialenhandel is geopend. Dat betekent dat er op de administratie met minimale bezetting dient te worden gewerkt. Lucia biedt zich aan om de eerste twee bouwvakweken te werken, dan zijn we nog net thuis met Bas’ verjaardag (het ventje wordt 20) en de dag daarna kunnen we vertrekken.

 

 Dag  Datum  Van  Naar
 Maandag  augustus 04  Lisse  Heiloo
 Dinsdag  augustus 05  Heiloo  Enkhuizen
 Woensdag  augustus 06  Enkhuizen  Oldemarkt
 Donderdag  augustus 07  Oldemarkt  Dwingelo
 Vrijdag  augustus 08  Dwingelo  Coevorden
 Zaterdag  augustus 09  Coevorden  Nijverdal
 Zondag  augustus 10  Nijverdal  Hoge Hexel (Wierden)
 Maandag  augustus 11  Hoge Hexel (Wierden)  Haaksbergen
 Dinsdag  augustus 12  Haaksbergen  Winterswijk
 Woensdag  augustus 13  Winterswijk  Lathum
 Donderdag  augustus 14  Lathum  Afferden
 Vrijdag  augustus 15  Afferden  Asselt
 Zaterdag  augustus 16  Asselt  Landgraaf
 Zondag  augustus 17  Landgraaf  Bemelen
 Maandag  augustus 18  Bemelen  Horn
 Dinsdag  augustus 19  Horn  Vessem
 Woensdag  augustus 20  Vessem  Oosterhout
 Donderdag  augustus 21  Oosterhout  Lisse

 

Maar goed, wat gaan we nu doen? Bij het reisbureau worden de folders gehaald, mogelijkheden genoeg, wij beperken ons tot:
* Een georganiseerde fietstocht in Engeland of …..
* Een autoreis naar de Noordkaap, via trekkershutten in 21 dagen
* Een zelf uitgestippelde fietstocht in Nederland

Tja, dan komt op enig moment toch het ogenblik van de keuze. Lucia is niet zo gecharmeerd van een autotocht door Zweden en Noorwegen, waarbij dagafstanden van rond de 300 kilometer zijn uitgestippeld, op weg naar de Noordkaap. Fietsen in Engeland lijkt in eerste instantie wel aantrekkelijk, ook al wanneer we een door ons zelf samengestelde route kunnen rijden. Maar als we het Paasweekend met z’n vieren in Londen doorbrengen tempert ons aanvankelijk enthousiasme danig. Engeland blijkt toch wel erg heuvelachtig, bovendien zijn automobilisten niet erg gesteld op fietsers, die er op de rijbaan moeten fietsen.

En dus wordt het ‘t ons zo vertrouwde NEDERLAND

Als dat dan eenmaal is besloten kan Frans de route in elkaar gaan steken, aan de hand van de kaarten en beschrijvingen van de Landelijke Fietsroutes. Na enig gepuzzel, de route moet wat te bieden hebben, aan de andere kant moeten we de dagetappes niet al te lang maken, komt de route te stand. Een korte opsomming volgt hieronder. Een uitgebreide beschrijving van de belevenissen is per dag opgenomen in de volgende hoofdstukken. Veel leesplezier!!

De route

In totaal, volgens de opgegeven afstanden in het boekje met routebeschrijvingen van de Landelijke Fietsroutes, een afstand van 1150 kilometer.
Nu kunnen we je de verzekering geven, uit ervaring wijs geworden, dat hier nog wel een aantal kilometers bij zullen komen. Tenslotte rijden we onderweg wel eens een dorpje binnen voor een kopje koffie, moeten we de boodschappen veelal in een dorpje nabij de camping halen en wie weet rijden we ’s avonds nog wel naar een collega, zomaar een stukje fietsen of gaan we uit eten.
We gaan er vooraf van uit dat we meer dan 1300 kilometer zullen afleggen, we zullen achteraf bezien wat daarvan wordt bewaarheid.

De stand van de kilometerteller bedraagt op 3 augustus:
Lucia 5.877
Frans 5.255

We gaan morgenochtend op weg………..