1997 Nederland: Fietsen

 
0rondje

In tegenstelling tot andere jaren, waar we al in januari de vakantie hebben uitgestippeld, blijkt het dit jaar toch wat meer tijd in beslag te nemen. Opnieuw een fietstocht gaan maken? En zo ja, waar? Of toch met de auto erop uit getrokken? Met z’n vieren of met z’n tweeën?
Dit laatste is vrij snel beslist, de kinderen hebben geen trek meer om met ons mee te gaan, wellicht nog tenzij we het vliegtuig als transportmiddel zouden hebben gekozen. Edoch, het transport staat ook redelijk snel vast, ofwel de fiets ofwel de auto. Met z’n vieren het vliegtuig pakken in de drukke en prijzige zomermaanden zou een vrij kostbare geschiedenis worden. Naast al deze keuzen komt er nog bij dat het bedrijf waar Lucia werkt tijdens de bouwvakvakantie voor de bouwmaterialenhandel is geopend. Dat betekent dat er op de administratie met minimale bezetting dient te worden gewerkt. Lucia biedt zich aan om de eerste twee bouwvakweken te werken, dan zijn we nog net thuis met Bas’ verjaardag (het ventje wordt 20) en de dag daarna kunnen we vertrekken.

DagDatumVanNaar
Maandagaugustus 04LisseHeiloo
Dinsdagaugustus 05HeilooEnkhuizen
Woensdagaugustus 06EnkhuizenOldemarkt
Donderdagaugustus 07OldemarktDwingelo
Vrijdagaugustus 08DwingeloCoevorden
Zaterdagaugustus 09CoevordenNijverdal
Zondagaugustus 10NijverdalHoge Hexel (Wierden)
Maandagaugustus 11Hoge Hexel (Wierden)Haaksbergen
Dinsdagaugustus 12HaaksbergenWinterswijk
Woensdagaugustus 13WinterswijkLathum
Donderdagaugustus 14LathumAfferden
Vrijdagaugustus 15AfferdenAsselt
Zaterdagaugustus 16AsseltLandgraaf
Zondagaugustus 17LandgraafBemelen
Maandagaugustus 18BemelenHorn
Dinsdagaugustus 19HornVessem
Woensdagaugustus 20VessemOosterhout
Donderdagaugustus 21OosterhoutLisse

Maar goed, wat gaan we nu doen? Bij het reisbureau worden de folders gehaald, mogelijkheden genoeg, wij beperken ons tot:
* Een georganiseerde fietstocht in Engeland of …..
* Een autoreis naar de Noordkaap, via trekkershutten in 21 dagen
* Een zelf uitgestippelde fietstocht in Nederland

Tja, dan komt op enig moment toch het ogenblik van de keuze. Lucia is niet zo gecharmeerd van een autotocht door Zweden en Noorwegen, waarbij dagafstanden van rond de 300 kilometer zijn uitgestippeld, op weg naar de Noordkaap. Fietsen in Engeland lijkt in eerste instantie wel aantrekkelijk, ook al wanneer we een door ons zelf samengestelde route kunnen rijden. Maar als we het Paasweekend met z’n vieren in Londen doorbrengen tempert ons aanvankelijk enthousiasme danig. Engeland blijkt toch wel erg heuvelachtig, bovendien zijn automobilisten niet erg gesteld op fietsers, die er op de rijbaan moeten fietsen.
En dus wordt het ‘t ons zo vertrouwde NEDERLAND.
Als dat dan eenmaal is besloten kan Frans de route in elkaar gaan steken, aan de hand van de kaarten en beschrijvingen van de Landelijke Fietsroutes. Na enig gepuzzel, de route moet wat te bieden hebben, aan de andere kant moeten we de dagetappes niet al te lang maken, komt de route te stand. Een korte opsomming volgt hieronder. Een uitgebreide beschrijving van de belevenissen is per dag opgenomen in de volgende hoofdstukken. Veel leesplezier!!

De route

In totaal, volgens de opgegeven afstanden in het boekje met routebeschrijvingen van de Landelijke Fietsroutes, een afstand van 1150 kilometer.
Nu kunnen we je de verzekering geven, uit ervaring wijs geworden, dat hier nog wel een aantal kilometers bij zullen komen. Tenslotte rijden we onderweg wel eens een dorpje binnen voor een kopje koffie, moeten we de boodschappen veelal in een dorpje nabij de camping halen en wie weet rijden we ’s avonds nog wel naar een collega, zomaar een stukje fietsen of gaan we uit eten.
We gaan er vooraf van uit dat we meer dan 1300 kilometer zullen afleggen, we zullen achteraf bezien wat daarvan wordt bewaarheid.
De stand van de kilometerteller bedraagt op 3 augustus:
Lucia 5.877
Frans 5.255
We gaan morgenochtend op weg………..