1994 Frankrijk: St. Emilion – St. Foy de la Grande

 
Vrijdag 5 augustus
30-12-2010 15-37-56

Korte pauze om de druivenvelden te bekijken.

Vanmorgen worden we gewekt door een alleraardigst zonnetje. Het is ongeveer 07.30 uur als we de tent uitkomen. Het is weer erg benauwd geweest vannacht, doch nu gaat het wel. Het ontbijt lijkt identiek aan dat van gisteren en ook het inpakken en opruimen is nu zo onderhand een gewoonte geworden.
Om 08.30 uur verlaten we vrijwel allen tegelijk de camping. Dit is iets nieuws, meestal zijn het kleinere groepjes die langere tijd na elkaar gaan fietsen, doch nu is dat zeker niet het geval. De zon heeft er de brui aan gegeven en het dreigt te gaan regenen. Gelukkig blijft het droog en de temperatuur is niet al te hoog. Voor fietsers geen probleem natuurlijk en zo erg heet hoeft echt niet. En soms komt-ie achter de wolken vandaan en blijkt toch krachtig zat…..

Vanaf de camping naar de D122 rijden en daar rechtsaf slaan. Even op de pedalen om niet te vergeten dat we nog steeds in Frankrijk rijden. Een stevige klim om mee te beginnen. Na twee kilometer in St. Georges / Montagne op de voorrangskruising rechtsaf slaan richting Villefranche (D244). De weg is goed berijdbaar, met hier en daar een lichte klim en een flauwe daling. Steeds richting Villefranche blijven aanhouden (na vijf kilometer op de D17 linksaf slaan, vijfhonderd meter deze drukke weg volgen en daarna weer rechtsaf slaan). Vlak voor Villefranche Cote de Francs passeer je een grote wijnboerderij / fabriek (geopend maandag 14-18 uur, dinsdag tot en met vrijdag 08-12 en 14-18 uur, zaterdag 08-12 uur). En hier gaan we dus wel even naar boven. Villefranche ligt op een heuvel en boven wacht de eerste stop. Volledig in het zweet gereden komen we boven. We zijn nu eens niet de eersten, eerder een van de laatsten, maar de koffie smaakt er zeker niet minder om. Het is nog steeds wat bedompt buiten, enigszins zwoel en vooral vochtig.

In Villefranche door de hoofdstraat rijden richting Bergerac; op het plein linksaf slaan richting Montpon / Bergerac. Na vijfhonderd meter rechtsaf slaan richting Bergerac (D32). Steeds deze overwegend vlak-ke weg richting St. Meard / Bergerac blijven volgen. Het landschap is Hollands aandoend, nauwelijks een heuveltje te bekennen. Vlak voor St. Meard komen we weer in het heuvellandschap, waar de klimmetjes en dalingen elkaar in snel tempo opvolgen. Tijdens één van de afdalingen moeten we stevig in de remmen. Een herder steekt juist over met een kudde schapen. Hij fluit z’n twee honden en binnen enkele seconden zijn alle schapen aan de kant van de weg gemanoeuvreerd. Wij kunnen er makkelijk langs, we zwaaien de herder een bedankje toe en zijn daarmee meteen bij de tweede stop aangekomen. In St. Meard zijn Ellen en Robert al gearriveerd, evenals Marlène. Hier is geen cafeetje te vinden, dus bij de bushalte een lekkere appel in combinatie met het Evian bronwater. In St. Meard de hoofdweg oversteken en de weg vervolgen richting Le Fleix.

30-12-2010 15-39-34

de camping in St Foy de la Grande

Na drie kilometer rechtsaf slaan richting Ponchapt. Die drie kilometer geeft niet echt problemen, doch wanneer we rechtsaf slaan worden we geconfronteerd met twee uiterst steile klimmetjes. Echte kuitenbrekers. In Ponchapt is het even gokken welke van de vijf weggetjes we moeten nemen, doch het instinct geeft de goede richting aan. Voor Calabre moeten we nogmaals op ons instinct vertrouwen (geen weg aangegeven) en gaan rechtsaf. In Calabre op het kleine kruispunt rechtdoor rijden richting Port St. Foy. De weg komt uit op de D708, een vrij drukke weg, linksaf slaan richting St. Foy. Op deze drukke weg gaan we gelukkig pijlsnel omlaag. St. Foy ligt direct aan de Dordogne en we gaan dus het dal binnen. In St. Foy op de T-kruising linksaf slaan richting centrum. Door de hoofdstraat rijden en het plein voorbij rijden, daarna ligt de camping na één kilometer links. De hoofdstraat kent een groot aantal winkeltjes, heerlijk om even te gaan neuzen straks.

De temperatuur is gelukkig naar “normale” waarden opgelopen, dat wil zeggen rond de 35°C, wanneer we de camping bereiken. Er is op ons gerekend, we hebben zelfs een eigen stuk camping. Marlène is al vooruit gereden, na de ervaringen met eerdere Municipal campings. Maar hier is alles perfect geregeld, we “bezitten” zelfs een eigen douche- en wasruimte. Het bouwsel geeft de nodige schaduw en de schragentafels en banken maken dat we weer eens gewoon kunnen zitten.

De tenten staan binnen enkele minuten en een douche is gauw genomen. Daarna in de schaduw en op een bankje heerlijk een boekje lezen. Bas en Gemma laten zich ook languit vallen en zijn even niet aanspreekbaar. Tegen 15.30 uur gaan we naar het dorp. Winkeltjes kijken en sfeer proeven. “I love it”. Op een terras pikken we een biertje en juist als we weg willen gaan komen Ellen en Robert het terras opgelopen. Een terrasje verder vinden we Ina en Jitske. We wandelen naar de Super-U, een grote supermarkt. We slaan hier naast enkele biertjes, wijn en cola ook het avondeten in. Lopend begeven we ons naar de camping.

Het avondeten bestaat uit kip, Uncle Ben’s kerriesaus, rijst, een toetje en wijn. We kunnen aan de schragentafels het eten klaarmaken en de anderen schuiven allen aan om ook hun potje te koken. Het is gezellig zo met z’n allen op de kleine brandertjes te koken. De zon is niet al te fel meer en de temperatuur maakt dat we lange tijd met elkaar over ditjes en datjes praten. Na de afwas komen de kaarten op tafel. Marlène vraagt ons UNO-spel te leen, terwijl Jan bij ons aanschuift om een spelletje yahtzee te spelen. De lichtjes komen op tafel en het is echt geheel donker als we om 23.30 uur besluiten om de slaapzakken te openen.

Opmerkingen:

Afstand:circa 45 kilometer
Route gaat vaak langs wijnakkers.
In St. Foy is maandags veel gesloten, o.a. banken

Bezienswaardigheden:

St. Foy is een veertiende eeuws vestingstadje.

Camping:

Camping La Tuilerie

 

Startknop-groen[1]

Terug naar Start vakantie